Motilatie of Manupivatie?

Met z’n drieën kijken we voorzichtig naar buiten. Het leek droog en alleen wat winderig, maar als ik mijn spullen in de auto gooi voel ik toch ook druppels. Maar we gaan toch, want wij zijn Die Hards. Toch zegt één van de dames twijfelend: “Het is dat we afgesproken hebben en met elkaar gaan, anders was ik vandaag ėcht niet gaan lopen!” Als dat geen staaltje motivatie is? Of is het stiekem toch manipulatie in de vorm van groepsdruk?

Want net zoals gekte en genialiteit dicht tegen elkaar aanliggen, is ook de scheidslijn tussen motivatie en manipulatie heel erg dun. Ik heb er ooit een hele discussie aan gewijd tijdens een management training. Motivatie haal je volgens mij vooral uit jezelf. Ik wil afvallen, ik wil die marathon lopen, ik wil 10km onder het uur doen of ik wil gewoon gezond bezig zijn. Manupilatie komt vaak omdat anderen willen dat je iets doet. Emotionele chantage is daar een mooi voorbeeld van. “Zo, jij mag wel eens wat aan sport gaan doen, je bent veel te dik!” Of groepsdruk, “Maar we gaan allemaal, en als jij niet meegaat ben je een spelbreker!”

Op zich nog redelijk duidelijk. Maar hoe zit het met jezelf manipuleren? Als ik op zondag ga lopen en moet besluiten hoe ver ik ga, wordt mijn besluit vaak gemanipuleerd door de gedachte dat als ik voldoende gelopen heb, ik van mezelf een blikje chocomelk mag. En als ik probeer die 10km per uur grens te doorbreken is het meer motivatie als Frank zegt: “Je kan het!” Het zinnetje “Het zit gewoon tussen je oren” wat er op volgt is dan weer discutabel.

10km in winderig regenachtig weer. De keuze is een rondje bos of een rondje brug vanaf ADP. Aan de ene kant vangen we veel meer wind en regen op het rondje brug, maar het is wel een nieuw rondje voor één van de dames en ze wil hem graag een keer doen. Voldoende motivatie dus. Ik twijfel. Rondje bos is minder zwaar, maar ik vind het leuk als de rest het ook leuk vindt en die twee vakantiekilo’s moeten er toch af. Het wordt uiteindelijk het rondje brug. Natuurlijk. En het is heerlijk.

Motivatie of manipulatie? Als het over hardlopen gaat maakt het mij eerlijk gezegd geen reet uit, as long as it gets the job done.

Go running fatass!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *