Hardloopjargon

Iedereen kent het wel. Specifieke termen of uitspraken die in zijn of haar vakgebied gebruikt worden en voor de leek volslagen onbegrijpelijk zijn. Ik ben HR manager dus ik heb het regelmatig over FTE’s, de WAB en de WKR. Net zo goed dat bouwbedrijven het over PBM’s hebben of de politie die zelfs een hele lijst met codes heeft. Maar ook in de sportwereld vliegt het jargon je om de oren.

Schwalbe’s bij het voetballen, stayeren tijdens het fietsen, een ace bij het tennissen, Max die zijn DRS open zet en wist jij dat een paard soms niet ‘op zijn eigen benen’ loopt of een verkeerde aanleuning heeft? Ook in het hardlopen kennen we de nodige uitdrukkingen. We weten allemaal wel zo’n beetje wat taperen en stapelen is. De lactaatdrempel, proneren, anaërobe training en glycogeen zijn dan al weer wat lastiger. En heb je ooit gehoord van Fartlek of een VIAD test? 

Nu zijn dit allemaal min of meer wetenschappelijke termen, maar er zijn ook uitdrukkingen die mensen in de loop van de tijd verzonnen hebben. De bekendste is misschien wel de ‘man met de hamer’ of ‘hongerklop’ die overigens niet alleen tijdens een marathon komt kijken. Ik heb hem wel eens op 4 km gehad tijdens een 7 km rondje. Of wat dacht je van tempo ‘vogeltjes kijken’? Heerlijk om te doen. Net als de ‘Runners high’. De belangrijkste reden voor mijn lange afstanden. ‘Runners feet’ wil je dan weer koste wat het kost vermijden. Heb ik gelukkig weinig last van. Frank daarentegen…

Zelf hebben we er ook een aantal gecreëerd. Zo hebben we het altijd over ‘kikkers’, geboren uit het geluid van een harde scheet tijdens het lopen. Als we willen variëren noemen we het overigens dat ‘de schoenen kraken’, of dat ‘de tegels los liggen’ als we op dat moment toevallig over de stoep rennen. Tijdens het trailen hebben paadjes met veel boomwortels een hoog ‘op je muil gehalte’ en willen we alleen routes met ‘teringmooie plaatjes’. Sowieso is trailen gewoon ‘buitenspelen voor volwassenen’. En iedereen die mij kent heeft wel eens van mijn ‘Terminatorknop’ gehoord.

De mooiste aanwinst aan onze hardloopwoordenboek is echter misschien wel ‘een Hansje doen’. Het gebeurt vaker dan je denkt dus genoeg reden om er een term voor te hebben. Oh, weet je niet wat dat betekent? Nou, ik kan je één ding vertellen.

Geloof me, je wilt het niet weten!

P.s. voor de volledigheid:

  • Lactaatdrempel: ook wel het omslagpunt of de anaerobe drempel genoemd. Tijdens het sporten bouwt melkzuur zich in het bloed op. Het moment dat melkzuur zo snel wordt opgebouwd dat jouw lichaam het niet meteen meer kan afvoeren wordt de lactaatdrempel genoemd. Je kan dan niet lang meer rennen op dit tempo en voelt de verzuring in je spieren (een resultaat van het verhoogde melkzuur-gehalte in het lichaam).
  • Proneren: de beweging in het enkelgewricht waarbij deze (teveel) naar buiten draait. Het tegenovergestelde is supinatie. Het bepaalt je loophouding.
  • Glycogeen: opgeslagen glucose en koolhydraten, die je kan vinden in je spieren, lever en hersenen. Wanneer je lichaam energie uit koolhydraten nodig heeft, wordt dit glycogeen omgezet in glucose om snel door de spiercellen te kunnen gebruiken.
  • Fartlek: Zweeds voor snelheidsspel, of vaartspel, een gevarieerde training die bestaat uit wisselende snelheden en intensiteiten.
  • VIAD test: de afkorting voor Vermoedelijke Individuele Anaërobe Drempel. Bij deze test word het omslagpunt (anaërobe drempel) bepaald.
  • De man met de hamer/hongerklop: de metaforische verbeelding van de boosdoener waardoor je als hardloper niet meer vooruit te branden bent door gebrek aan (koolhydraten) voeding.
  • Tempo vogeltjes kijken: Een (lange) duurloop op een heel langzaam tempo
  • Runners high: het gevoel van euforie dat ervaren kan worden bij langdurige lichamelijke inspanning. Na lange inspanning gaat de persoon over een grens waarbij stoffen vrijkomen die een belangrijke rol spelen in het beloningssysteem in de hersenen. 
  • Runners feet: als een groot deel van je teennagels blauw zijn of kwijt door te veel drukpunten tijdens het lopen.
  • Terminatorknop: als ik eigenlijk niet meer kan maar zowel mijn gevoel als mijn gedachten uitschakel en daardoor toch nog verder kan, en ook nog op een redelijk tempo.

En wil je toch écht weten wat een Hansje doen is, stuur me dan een berichtje. Maar ik waarschuw, het is op eigen risico!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *