Nog meer voedzooi

Geïnspireerd door mijn semi gelukte experimenten van het energetische ontbijtje en de wortelcupcakes, beide in de categorie ‘ziet-er-niet-uit-maar-best-eetbaar’, krijg ik een recept voor havermout koekjes. Kan je daar dan ook nog iets anders van maken dan pap? Blijkbaar wel. Weer wat geleerd. De opmerking die ik er bij krijg is dat ze altijd lukken. Niet dat ik druk voel of zo. Maar goed, gezien het feit dat chocola op het ingredientenlijstje staat durf ik het wel aan. Kwestie van risico’s en opbrengsten afwegen.

Op zaterdagmiddag tussen neus en lippen door rij ik dan nog snel even langs de AH voor de ingrediënten. Havermout dus. Kan mooi straks naast die andere zak waar slechts een klein beetje uit is, om stof te happen. De rogge. Want ik heb het eigenlijk altijd te druk om te kokerellen. Of ben ik gewoon lui? Kies zelf maar. Bananen hebben we nog liggen. Sterker nog, ze beginnen een beetje erg bruin te worden dus een extra motivatie om ze op te maken. Als noten gebruik ik die ook veel te groot gekochte zak hazelnoten. Krijgen die ook nog een goede bestemming. Die koekjes worden een steeds beter idee! Verder heb ik geraspte kokos nodig, wat chocoladebrokjes en een scheutje ahorn siroop. Ik besluit dat agave siroop net zo goed is. Ook een overblijfsel uit de tijd dat ik enthousiast cocktails ging maken, drie jaar geleden.

De kokos is zo gevonden en voor de chocola pak ik een reep pure Tony’s Chocolonely. Ik heb namelijk een spontane aanval van geheugenverlies en weet dus niet meer of ik er thuis nou nog een heb liggen of niet. In zo’n geval altijd het zekere voor het onzekere nemen natuurlijk. Er gaat er ook nog een melk-yoghurt-passievrucht exemplaar mee, want ze zijn in de aanbieding. Tenminste, dat maak ik Frank wijs als ik thuis de boodschappen uitpak. Twee halen, twee betalen. And guess what? We hadden er toch nog één liggen. Bummer, die zal ik nu ook op moeten eten. Nou ja, het is niet anders.

Eenmaal thuis gaat de oven op 180 graden terwijl ik braaf de instructies van het recept volg. De noten moeten gehakt en gaan in de blender, samen met een zelfverzonnen handje pompoempitten en de stukken chocola. De weegschaal doet ineens vreemd waardoor ik ongewild iets meer chocola toevoeg. Zo raar. De blender doet zijn werk en hakt alles in hele kleine mootjes, waarop ik me bedenk dat de chocoladebrokjes misschien brokjes hadden moeten blijven. Te laat! Het recept geeft ook niet aan hoe groot of hoe plat ik de koekjes moet maken. De enige indicatie is dat ik er 12 tot 16 koekjes van moet maken, maar dat past nooit op mijn bakblik. Improvisatie is my middle name dus we maken het gewoon passend. 20 minuten in de oven en dan afwachten.

Wonder boven wonder zien ze er nog steeds goed uit als de oven piept, en komt er iets uit dat best voor een koekje door kan gaan. Ik ben te ongeduldig om te wachten tot ze afgekoeld zijn, en afgezien van het feit dat ze misschien wat harder hadden moeten zijn smaken ze heerlijk. Misschien toch een beetje te veel chocola en waarschijnlijk oorzaak van beide kenmerken. Ik zeg: ‘Experiment wederom geslaagd’.

Ik voel variatietips opkomen. Tenslotte heb ik ook nog een zak rogge liggen…

——————————————————————————————————-

Het recept van de gezonde havermout-koekjes:
100 gr havermout
2 x bananen,
30 gr. noten, gehakt,
15 gr. geraspte kokos,
25 gr. choco nibs,
scheutje Meaple sirup.

Doe alles in een mengkom, de bananen even klein snijden. Gewoon mengen en kneden met je handen. Dan hoopjes maken (met je handen of eventueel twee lepels).  12-16 hoopjes, rondje koekjes.
Oven op 180 gr. voorverwarmen bakblik bekleden met bakpapier en 20 min. bakken.

2 Reacties

 1. Inez

  Leuk geschreven Saskia en lekker dat ze zijn hè?

  Reageren
  1. Saskia Uit den Bogaard (Auteur bericht)

   Héérlijk! Vooral de chocola doet het hem…

   Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *