Als ik later groot ben

Goed. Dan heb je bedacht dat je hardlooptrainer(t) wil worden. En dan? Je hebt geen enkele link met een Atletiekvereniging, de mensen die je kent die training geven zijn óf niet geschoold, óf hebben het jaren geleden gedaan óf via die bewuste Atletiekvereniging. Je hebt dus geen flauw idee hoe je dat moet aanpakken. Maar gelukkig kan ik goed Googelen. En mailtjes sturen.

Van de antwoorden op mijn mails word ik niet echt wijzer. De meesten verwijzen me door naar de Atletiekunie, en die verwijzen me weer door naar een Atletiekvereniging. Om nog maar te zwijgen over portfolio’s, begeleiding, stage lopen en oefenen. Het probleem met een Atletiekvereniging is puur praktisch. Ik wil vrij kunnen zijn, want ik heb mijn eigen schema’s, wil blijven paardrijden en duiken en ook nog eens een avondje vrij zijn om uit eten te kunnen.

Op zoek naar een onafhankelijke cursus of training dan maar. Hmmm, een driedaagse cursus. Voelt niet écht lekker solide. En voor die langere training is basiservaring vereist. Nee, het moet iets zijn waarbij ik een gedegen opleiding krijg, waarbij ik geen ervaring of vooropleiding voor nodig heb, geen lid hoef te zijn van een Atletiekvereniging en mijn ‘stages’ geregeld worden. En het moet in mijn agenda passen. Wonderen doen we gelijk, het onmogelijke duurt wat langer. Maar komt tijd, komt Facebook. De perfecte advertentie dient zich aan. Running Holland biedt exact wat ik wil. Er is echter maar één kleine maar… De bijeenkomsten zijn in Amsterdam!

Ik slik en probeer af te wegen of ik 15x naar 020 afreizen op de maandagavond overleef. En met een diepe zucht besluit ik ‘ut moet maar’. Gelukkig zijn ze uitgespreid over een paar maanden. Ik schrijf een mailtje en wacht in spanning af. Het antwoord komt al snel. Of ik even een vragenlijst wil invullen met voornamelijk motivatie waarom ik de opleiding wil doen. Tenslotte zijn er beperkte plaatsen en vaak meer aanmeldingen. Okeeeeeee, je komt er dus niet zomaar in!

Ik schrijf mijn mooiste sollicitatiebrief, en gelukkig, ik word toegelaten. Ruim een week voor aanvang krijgen we 3 hoofdstukken om door te lezen, voor te bereiden en een kort verslag over te schrijven. Bovendien worden we geacht op tijd te zijn en is al snel duidelijk dat het geen pretstudie is. Veel zelfstudie, hard werken maar oh zo ontzettend gaaf!

En zo sta ik ietwat zenuwachtig en onwennig een half uur voor tijd voor de deur van Sport371, een multifunctioneel sportcentrum aan de Overtoom bij het Vondelpark. Ik ben de tweede en langzaam druppelen mijn ‘collega’s’ zoals Dave Baars, de instructeur, ze noemt, binnen. Allemaal mensen van ongeveer dezelfde leeftijd, ervaren lopers, uit verschillende richtingen, zeven man en vijf vrouw, met uiteenlopende redenen om de opleiding te volgen. En gelukkig allemaal even onwennig als ik.

We gaan gelijk aan de slag. Daar hou ik van. Niet lullen maar poetsen. We krijgen les alsof we een beginnersgroep zijn, want dat is het hoofdthema van vandaag. Kunnen we elkaar gelijk een beetje leren kennen. Er wordt aandacht besteed aan de opbouw van een training, oefeningen, techniek en waar je allemaal op moet letten. En dat is nogal wat. We krijgen gelijk zelf ook wat techniek instructie mee. En dan ben ik stiekem toch best een beetje trots als ik het compliment krijg dat ik een goede techniek van mezelf heb. Nou ja, van mezelf, en een beetje van AnnemiekLoopt, en Robert Lathouwers, en van die man die tijdens de Bruggenloop in 2013 riep dat ik rechtop moest blijven lopen. Ik mag zelfs een keer voordoen.

Na ruim anderhalf uur dribbelen we terug om aan de twee uur theorieles te beginnen. Het is best pittig, maar Dave weet overduidelijk waar hij het over heeft. Zoals gezegd wordt het hard werken, maar ik weet nu al dat ik heel erg veel ga leren en er ook veel plezier aan ga beleven. Ondanks dat ik Dave zijn grapjes niet altijd snap. Amsterdamse humor. Gelukkig kunnen we heel even bijkomen want de volgende bijeenkomst is pas over twee weken. Het wordt een mooi avontuur.

Ik hoop alleen één ding. Dat Feyenoord aanstaande zondag kampioen wordt. Anders worden het zes hele lange maanden.

4 Reacties

 1. Astrid

  Wat super gaaf Saskia! Ben heel benieuwd hoe het gaat worden.

  Reageren
  1. Saskia Uit den Bogaard (Auteur bericht)

   Ha, ha, ha, ik ook. Maar ik heb er enorm veel zin in! Ik zal mijn avonturen hier delen, dan kan iedereen meegenieten.

   Reageren
 2. Jelte Dorenbos

  Doet me denken aan die reclame op de TV waar een aantal kids zeker weten wat ze later willen worden en een volwassen vent piekert “Ja, wat wil ik later worden?.”
  Zo zie je, je bent nooit te oud om te gaan leren. Ik twijfel nog tussen marifonie en spreken in het openbaar!

  Reageren
  1. Saskia Uit den Bogaard (Auteur bericht)

   En zo is dat!

   Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *