HR Discussie – Wat vind jij van… Het nieuwe beoordelen?

Heb jij nog een jaarlijkse beoordelingscyclus? Zo van, ‘eind van het jaar kijk ik naar hoe iemand gepresteerd heeft in de afgelopen 12 maanden en of de doelstellingen behaald zijn, en op basis daarvan bepaal ik of iemand salarisverhoging krijgt. En eventueel bespreek ik tussendoor nog ergens een keer het functioneren…’ Dat is zóóó 2017!

Ik wil mensen niet met paarden vergelijken, maar stiekem toch wel een beetje. Als mijn paard iets doet wat niet mag, dan moet ik hem dat gelijk laten weten. Als ik 10 seconden verder ben is hij het alweer vergeten en kan hij geen link meer leggen tussen wat hij heeft gedaan en het signaal dat ik hem geef dat ik dat niet op prijs stel. Gelukkig heeft een mens een langer korte termijn geheugen, maar laten we eerlijk zijn, een jáár? Weet jij zelfs na een paar weken nog hoe iemand gepresteerd heeft en wat er precies mis ging bij dat project? En voelt het niet als oude koeien uit de sloot halen als je dat ene incident oprakelt in de beoordeling? Heb je überhaupt goede argumenten om iemand te beoordelen en bij te sturen waar nodig als je zo’n lange periode terugkijkt? Waarom doen we het dan nog?

Er gaan veel geluiden op over het loslaten van dit systeem, en meer toe te werken naar directe feedback. Lik op stuk beleid als je het zo wil noemen. Persoonlijk ben ik overigens meer van het geven van positieve bevestiging. Iemand belonen als het goed gegaan is. In elk geval veel vaker met elkaar praten over hoe het gaat, waar iemand tegen aan loopt, hoe iemand kan verbeteren en wat daar voor nodig is. Een beetje het principe van Agile werken voor de kenners.

Daarnaast ben je als manager ook maar een mens. Je kent soms niet alle feiten, bent er niet continue bij, en of je het nu wilt of niet, je bent ook niet altijd objectief als het over mensen gaat. De 360 graden feedback kan dat uitkomst brengen. Vraag dus ook eens aan de collega’s hoe iemand functioneert, zowel binnen als buiten het eigen team. Hoe ontvangen de ‘klanten’ van Pietje zijn werk en collegialiteit? Waar hebben ze behoefte aan die wellicht niet wordt ingevuld, of juist heel erg goed? Pas dan kan je zinvol in gesprek gaan met je medewerkers en écht werken aan ontwikkeling en verbetering. Want net als bij het trainen van paarden zit de kracht in de herhaling, op dat moment en op een positieve manier.

Bijkomend voordeel? Je operationele managers zullen je eeuwig dankbaar zijn als je het traditionele systeem afschaft. Er is niks saaier dan het schrijven van een jaarlijkse beoordeling!

Eens of oneens?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *