Variatietip

De grootste hamvraag van het hardlopen is: ‘Hoe hou je het leuk?’ Natuurlijk zijn er mensen die dermate verslaafd zijn en het dermate leuk vinden dat ze iedere dag zonder nadenken wel willen hardlopen. Voor die mensen maakt het geen reet uit waar, hoe lang of onder welke omstandigheden ze naar buiten gaan. Ik lees wel eens zo’n artikel in de Runner’s World over mensen die gewoon altijd hetzelfde rondje lopen. Ik gruwel er van.

Als ik ergens een hekel aan heb is het namelijk aan altijd hetzelfde. Dat klinkt misschien raar uit mijn mond want ik hou ook van orde en regelmaat, maar dat gaat meer over mijn basis. Daar omheen wil ik leven in de brouwerij. Ik ben ook altijd zo’n iemand die nieuwe smaakjes wil proberen, die een nieuwe versie van iets koopt of die door een straat wil lopen waar ik nog nooit geweest ben. Zo ook dus met het hardlopen.

Nu is het na ruim 10 jaar hardlopen best lastig om een nieuwe route te bedenken vanuit huis. Tenslotte moet ik toch vanaf hetzelfde punt starten en uiteindelijk ook weer altijd op hetzelfde punt eindigen. Ook de afstand bepaalt toch enigszins welke kant ik op loop en waar ik vandaan terug moet komen. En zelfs heb ik na al die jaren wel zo’n beetje alle weersomstandigheden meegemaakt. 

Ik moet het dus hebben van andere bijzondere omstandigheden om het spannend te houden. Dat kan zijn doordat er onderweg iets bijzonders gebeurt. Een leuke ontmoeting met iemand of een gaaf beest zien. Liever geen hond in mijn kuit of een valbeurt overigens. Een tientje op straat vinden vind ik dan wel weer helemaal prima. 

Maar er is natuurlijk ook een andere hele makkelijke manier om wat variatie in te brengen. Dat noemen we de ‘creëer je eigen loopje’ techniek. En daar kan je dan ook heel creatief en uitgebreid in zijn. Ik ben ooit begonnen met een ‘zonsondergangsloopje’. Ik ben absoluut geen ochtendmens maar het leek me nou zo gaaf om eens een keer te gaan lopen en de zon op zien komen. Ik had het helemaal uitgedacht. Als ik op het juiste moment nou op de Van Brienenoordbrug zou staan, dan had ik de mooiste zonsopgang ooit.

Zo gezegd, zo gedaan, oproepje op Facebook gezet en huppakee, 20 man wilde wel mee. Gelijk ook maar aangeboden om daarna een ontbijtje te doen bij ons thuis. Qua planning kwam ik midden in de zomer uit, waarbij ik geen rekening gehouden had met hoe laat, of beter zegt hoe vroeg, de zon dan op komt. Had ik al gezegd dat ik geen ochtendmens ben? Maar goed, als ik dan toch vroeg op moet staan op de zondag, dan maakt het eigenlijk ook niet uit hoe vroeg dan. 

De theorie was prima, de planning was perfect, de ietwat bewolking was wat minder maar desondanks stonden we op het juiste moment op het hoogste punt van de Van Brienenoordbrug om de zon op te zien komen. Het was niet helemaal zoals ik het in mijn hoofd had, maar het was beregezellig en de aftrap voor meer ‘speciale’ loopjes.

Natuurlijk volgde het jaar daarop namelijk de zonsondergangloop, dit keer in Scheveningen want in Rotterdam was dat niet mogelijk. De redelijk voor de hand liggende Bruggenloop, maar dan wel met het Eiland Van Brienenoord er in, de Dudok appeltaartloop met je raadt het al, appeltaart van Dudok na afloop, de Pleinenloop waarbij we langs alle vier de windrichtingpleinen van Rotterdam liepen, de Beeldenstormloop naar het verweesde beeldenmuseum onder de A13, de Bevrijdingsloop langs oorlogsmonumenten in Rotterdam of de Halloweenloop, jawel, verkleed als heksen!

Maar superleuk wordt het natuurlijk als andere mensen ook leuke loopjes gaan organiseren. Niet alleen ontmoet je dan weer andere mensen, maar kom je zeker ook op andere plekken. Loop je ineens met een collega door een drassig weiland in Strijen. Hobbel je viaduct op, viaduct af in Ridderkerk. Sta je voor de spiegel op de Gaatkensbult in Barendrecht. Ren je door de polder in Volendam en Monnickendam om in Marken weer de veerboot terug te pakken. Of loop je Bart’s Bier en Borsten run door het centrum van Den Haag, waarbij we natuurlijk eindigen bij Simonis voor een lekker mootje vis. 

En zo zijn er dan toch voldoende mogelijkheden om de variatie er in te houden. Heb jij nog een leuk idee? Paul’s Pannenkoeken en Piemel race of zo? Als het bij jou in de buurt is kom ik er een keer lopen. Ben je niet zo handig met het maken van routes? Kom maar door, als het uitvoerbaar is maak ik er wel wat leuks van. En als we na afloop nog ergens een lokale lekkernij kunnen verorberen ben ik sowieso van de partij.

Bij voorkeur iets dat ik nog nooit gegeten heb!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *