Het goede doel

Het goede doel. Het goede doel is een Nederlandse popgroep. De groep was aanvankelijk actief van 1979 tot begin jaren negentig. Enkele hits waren “Vriendschap” en “België”. Natuurlijk heel leuk allemaal, maar dat is niet waar ik het hier over wil hebben.

Het goede doel heeft in dit geval alles te maken met iets goeds doen. Tijd en energie ergens in steken zoals vrijwilligerswerk, een bijdrage leveren aan iets zonder er iets voor terug te krijgen, aandacht ergens voor vragen en vooral ook geld inzamelen. En er zijn veel manieren om dat te kunnen doen. Actie voeren bijvoorbeeld. Door een prestatie te leveren en daar zoals gezegd aandacht voor vragen en/of geld inzamelen. Meestal is dat een sportieve prestatie in de vorm van wandelen, fietsen of rennen. In ons geval natuurlijk rennen. 

Er zijn talloze mogelijkheden. Een paar weken terug liepen we nog de Roparun, een zeer uitgebreide manier van geld inzamelen. Want niet alleen leggen we als team een afstand van 532 km af, gedurende het hele jaar hebben we allerlei acties. Iets breder dus dan alleen de sportieve prestatie. Maar het meest gebruikelijke is dat het een op een gekoppeld is. 

Toen ik mijn eerste marathon ging lopen werd ik bijvoorbeeld benaderd door Unicef. Of ik mijn marathon aan hun wilde koppelen en zo geld ophalen. Ik had geen idee wat het inhield en zei ja. Er werd een pagina gemaakt waar mensen geld konden doneren als ik die marathon liep. Die marathon heb ik gelopen en ja ik heb ook wat geld opgehaald. Heel vergelijkbaar met de Roparun dus, alleen deed ik het toen in mijn eentje. 

Vaak wordt er ook een goed doel aan de inschrijvingen gekoppeld. Dan gaat er een gedeelte van het geld van de inschrijvingen naar het goede doel of je kunt wat extra betalen wat dan ingezameld wordt. En wat denk je van KiKa? Loop een toonaangevende marathon, bijvoorbeeld New York of een van de andere Majors, zamel geld in voor je reis en de marathon en voor KiKa. Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik daar wel een ietwat dubbel gevoel bij heb, maar ik kan er feitelijk niet over oordelen omdat ik niet alle details weet. 

En dan heb je nog het gewoon aandacht vragen voor iets. Bijvoorbeeld een RMD-er die obstacle runs loopt om aandacht te vragen voor de Prader-Willi stichting. Of afgelopen zaterdag liepen we van de Runnersworld Dordrecht naar de Runnersworld Rotterdam samen met Sameena van der Meijden. 20 km in toch wel een beetje warm zonnetje als laatste etappe van haar Ultra tocht langs alle Runnersworldvestigingen in Nederland in een week tijd. Niet om geld in te zamelen maar om aandacht te vragen voor straatintimidatie. Of misschien moet ik zeggen tegen straatintimidatie. 

Zondag werd er door mijn bedrijf gespind voor Sophia. Was mij iets teveel van het goede, ik had ernstig behoefte aan wat rust. Bovendien is fietsen zo niet mijn ding. Nee, dan liever de lichtjesloop van de Rotterdam Running Crew die we een aantal jaar gedaan hebben, ook voor Sophia. Helaas is die er niet meer, maar misschien komt er weer eens iets anders voor in de plaats.

Hoe het ook zij, hardlopen of een wedstrijd rennen is natuurlijk per definitie al leuk. Een bijzondere loop doen is extra leuk en spannend. Maar als je er een goed doel aan koppelt, geeft het toch weer een extra lading aan je loop. Je loopt harder, je doet beter je best en vooral, je geeft minder snel op. Mocht je het nog nooit gedaan hebben zou ik zeggen, probeer het gewoon eens. 

En als je dan aan het lopen bent, misschien ga je dan vanzelf ‘België’ zingen…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *