Solliciteren kan je leren

Ik was als Nederlandse net afgestudeerd bedrijfseconoom in Spanje en volledig vers in het zoeken van werk en sollicitaties. Wekelijks speurend in de krant kwam ik een advertentie tegen waar ze commercieel talent zochten die voor een wereldwijde internationale organisatie wilde werken, ervaring was niet vereist. Ik belde het nummer, had een kort gesprekje met een zeer enthousiaste dame die het geweldig vond dat ik buitenlandse was, goed engels sprak en ook mijn studieachtergrond paste helemaal in het plaatje, dus ik mocht op gesprek komen. Ze hadden die week een bijeenkomst in een hotel waar de gesprekken plaats zouden vinden. In mijn opwinding vergat ik overigens te vragen om welk bedrijf het ging, wel was me verteld dat het om gezondheidsproducten ging.

Keurig netjes in pak, licht zenuwachtig met mijn diploma’s op zak en een setje CV’s meldde ik me op de bewuste dag en tijd bij het hotel. Terwijl ik de lobby binnenliep en keek naar het bord waar ik moest zijn begon ik al nattigheid te voelen. In volledige ontkenning liep ik naar de zaal om plaats te nemen tussen 100 andere mensen om vervolgens 2 uur lang een Herbalife verkoop sessie bij te wonen. Heel amerikaans, met veel geklap en gejuich over de fantastische resultaten die anderen behaald hadden zowel met de verkoop als het afvallen. Na afloop mocht ik me bij een kleiner groepje voegen waarbij een coördinator ons uitlegde hoe een en ander in zijn werk ging, wat we moesten doen om ons in te kopen en wanneer we konden beginnen. Ik zei vriendelijk dat ik er nog even over na wilde denken en een illusie armer maar een ervaring rijker droop ik weer naar huis af om vervolgens er achteraf met mijn vrienden erg over te kunnen lachen.

<Gepubliceerd op Intermediair Online>

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *