Too hot to trot

Hitteplan. Nederland stevent af op een hitterecord. Te warm om te lopen? Ja, zeker. Blijf ik dus braaf binnen voor de airco zitten? Nee, natuurlijk niet. Want ook al ben ik niet specifiek aan het trainen voor een marathon, wat er ook gebeurt, altijd blijven lopen hé? Daarnaast ben ik 50% masochistisch en 50% gek. Want wie haalt het nu in zijn bolle hoofd om met deze hitte te gaan hardlopen? Behalve een paar Kenianen misschien, maar ja, die hebben het zelfs met deze temperaturen koud.

Overigens blijk ik niet de enige, dus zo gek toch ook weer niet. Of juist meerderen gek met mij. Nu alleen Frank ook zo gek krijgen. Door een minder aantrekkelijk alternatief voor te stellen, “we kunnen ook na het eten een 5km avondwandeling maken”, gaat hij mee. Wel een ietwat aangepast rondje, ingegeven door de 50% niet gek en/of masochistisch. Dus 5km in plaats van 7km en langs de plas in plaats van de Maasboulevard. Langs de plas zullen we minder last hebben van uitlaatgassen. Dat die ingeruild worden door de rook van de barbecues zullen we dan maar even negeren. De eerste kilometers vallen nog wel mee maar het stuk in de zon en uit de wind is afzien. Het tempo is dan ook aanzienlijk laag en ik wou dat ik slank was zodat ik zonder vetrollen alleen in mijn sportBH kon lopen in plaats van met een shirtje. Halverwege het rondje kijk ik verlekkerd naar de kinderen die heerlijk in het zwembad aan het spelen zijn. Ik moet me inhouden om er niet bij te springen. In plaats daarvan loop ik  braaf door.

Ik weet overigens wel weer gelijk dat ik mijn grote uitdagingen liever in het voorjaar heb. Dan kan ik trainen in het najaar, als het koud en regenachtig is, maar dan zonder de kou en zonder de regen. Gelukkig heeft mijn masochistische ik ingeschreven voor een halve marathon in Oktober. Om mijn niet masochistische ik een duwtje te geven zolang de hete zomer voortduurt. Alhoewel, het blijft Nederland, dus laten we het houden op een lange warme midweek.

Maar even serieus, bij deze warmte is het wel verstandig om je training aan te passen. Sla alle wetenschap er maar op na, met andere woorden Google op “hardlopen” en “warm weer” en je hebt alle tips en adviezen binnen handbereik. Ik denk alleen maar “meer zweten, meer inspanning, meer afvallen” en herhaal die mantra als ik na het lopen aan de Franse kaas zit bij het avondeten.

Lopen met warm weer? Gewoon doen, als je het maar met beleid doet. En bij de extreem warme dagen? Ik zeg zwembad, rosé en een frisse salade. Want soms is het gewoon écht too hot to trot!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *