010 doet 020

De halve van Amsterdam. Tenminste, dat had het moeten zijn vandaag. Maar met alle perikelen en het onverwachts opgedane greintje verstand heb ik hem maar omgezet naar de 8 km. En zelfs daarvan moeten we naar afwachten hoe het gaat. De insteek is om er een rustig trainingsrondje van te maken.

Het heeft naast mijn geknakte ego voornamelijk impact op de planning. De 8 km start namelijk al om 10:10 in plaats van de halve om 13:20. Dat betekent dus héél vroeg op staan. En dat op de vrije zondag. Naar 020. Om te gaan hardlopen. There is something seriously wrong with me. Maar dat wisten we al.

Om 7:15 gaat de wekker en na een vluchtig gesmeerd wit puntje pindakaas in de tas rijden we naar Amsterdam. Één halte met de metro gaat vlot. Dan alleen nog even de startnummers oppikken, omkleden, 3x naar de WC en ben ik er klaar voor. We hebben zelfs nog even tijd om de start van de marathon te zien. Omdat ik het nummer van de halve nog heb, heb ik geen startvak en kruip dus maar ergens willekeurig naar binnen. Blijkt het Business vak te zijn. Ach, gewoon doen alsof mijn neus bloed, tenslotte ben ik blond. Frank draagt de tas en geeft me nog een kus en dan mogen we op weg.

Rustig aan, kijken hoe mijn kuit het doet, binnen de pijngrens blijven en langzaam opbouwen. Doel is uitlopen. En dus spurt ik als een idioot weg, haal links en rechts iedereen in en race ik mijn weg naar de finish. Alle opgekropte energie van de afgelopen weken komt er uit en ik vergeef mijn fysio voor iedere naald die ze vrijdag in mijn bil gezet heeft.

Het regent een beetje, wat heerlijk is voor het lopen, maar tricky voor de vele natte en dus gladde tramrails waar we overheen moeten. Al helemaal als ik ook nog moet opletten voor zwalkende mensen. Maar de ervaring doet zijn werk en op de automatische piloot omzeil ik elk obstakel. We lopen het Vondelpark in. Hé, hier heb ik eerder gelopen. Nog even en ik word ook in Amsterdam ervaringsdeskundige. Halverwege komen we onder het Rijksmuseum door en ik kan het niet laten om een stukje te filmen met mijn telefoon. Bij kilometer zes zie ik een horde lopers aan de andere kant in tegengestelde richting lopen. Bah, dat betekent een vervelend heen en weertje. Het duurt even voordat ik me realiseer dat het de laatste groep van de 8 km is die net weg is. Oftewel, zij moeten dat hele stuk nog en wat veel belangrijker is, ik ben dus bijna klaar! En inderdaad doemt de reden waarom ik deze loop wilde doen al weer in mijn blikveld op, het Olympisch stadion, waar we finishen. De poort door en de laatste 150 meter op de baan doe ik weer een poging tot filmen. De finish leert me dat ik meer dan 10 km per uur gelopen heb. Mijn kuit zwijgt in alle talen, mijn bil protesteert een beetje, maar dat maak ik wel weer goed met hem.

Nu is het wachten tot Frank mag starten. We eten wat, schelden op de organisatie in 020, want in 010 is alles natuurlijk véél beter geregeld, en verlummelen onze tijd tot het eindelijk zo ver is. Ik voel een klein steekje in mijn hart als ik afscheid neem van Frank, tenslotte had ik hier ook moeten staan nu, maar ik weet ook diep in mijn hart dat ook al zou ik vandaag fysiek fit geweest zijn, ik het conditioneel te zwaar gehad zou hebben. Te weinig getraind de laatste weken en niet voldoende afstand gelopen. Ik benijd Frank niet, die heeft ook niet alles kunnen trainen.

Als hij weg is trakteer ik mezelf op een grote portie poffertjes, zoek ik een plekje in het stadion en kijk naar de binnenkomende marathonlopers. Ik zie vooral moeilijk kijkende, strompelende en huilende mannen. Exact hoe ik me voelde afgelopen April. Ik heb er nu al weer zin in. Een marathon lopen doet toch wat met je.

Ik volg Frank via de telefoon, zie de eerste man finishen, de eerste vrouw finishen, een apenpak, de Blues brothers, een huwelijksaanzoek en dan eindelijk Frank. Hij heeft het hem weer geflikt, ik ben trots op hem. Next stop, de Zevenheuvelenloop.

Ondertussen is mijn officiële tijd bekend, 45:49, dat is 10,477 km per uur. En we weten allemaal wat dat betekent.

De bitch is back!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *