Tijdens de jaarwisseling maakt een mens vaak de balans op. Wat heb ik het afgelopen jaar gedaan, wat is er terecht gekomen van de voornemens die ik had, en wat ga ik het komende jaar doen? Wat waren de hoogte- en dieptepunten? Ik zag op Facebook in hardloopland al veel foto’s voorbij komen van alle behaalde medailles in 2015. Ook ik heb er een hele hand vol, maar ik ben te lui om ze van het hangertje af te halen en er een foto van te maken. Ik weet het zo ook wel.

Zoveel impact heeft hardlopen op mijn leven gehad het afgelopen jaar. Ik riep tijdens de vorige jaarwisseling al dat 2015 mijn hardloopjaar ging worden, en dat is redelijk uitgekomen. Trainen in de snikhete zon, en de stromende regen, tegen harde wind in, over sneeuw en ijzel, en soms ook gewoon tijdens de perfecte weersomstandigheden. Alleen, met Frank of met de collega’s van het werk. Gewoon gaan lopen als ik last van mijn rug had, pijn in mijn kuit, verkouden was, of een halve nacht niet had geslapen. Want we zijn toch geen watjes?

Wedstrijdjes door het hele land, zelfs in het mooie Parijs. Ook hier weer alleen, met Frank of met diezelfde collega’s van het werk. Gemiddelde wedstrijdtijden van rond de 10 km per uur, zelfs op een halve marathon afstand. Eindelijk de 10 km onder het uur en op de valreep de 15 km onder het anderhalf uur. En voor de statistiekliefhebbers, ik heb dit jaar 1.358,2 km gelopen. Alsof het niks is.

Maar het allermooiste hoogtepunt was natuurlijk het uitlopen van de marathon en 7 maanden later de publicatie van mijn boek!

En als ik dan vooruit kijk naar 2016, hoe ga ik dat dan weer overtreffen? Je eerste marathon is en blijft je eerste en dus de mooiste. Desalniettemin staat er iets op de agenda dat daar heel erg dicht bij in de buurt gaat komen, al moet ik daar nog ruim 10 maanden op wachten. Maar wat in het vat zit verzuurt niet, en het zal er voor zorgen dat ook 2016 in het teken zal staan van hardlopen. Want natuurlijk gaan we Rotterdam nog een keer doen, en dat zal ik zeker niet onderschatten, maar het zal een aanloop zijn naar die marathon der marathons. Was 2015 het jaar van Rotterdam, wordt 2016 het jaar van New York! En tot november staat er nog genoeg op het programma.

Een heel jaar open voor nieuwe avonturen. Nieuwe werelden om te ontdekken. En nieuwe routes om te belopen. Voor mij, voor Frank en voor iedereen.

Bij deze wil ik dus iedereen een geweldig 2016 wensen en dat het maar een mooi hardloopjaar mag worden.

You’ll never walk alone!

2 Reacties

 1. Anke

  Ik neem er nog één van je lievelingsoliebollen op!
  Good Luck on the Way to New York.

  Reageren
  1. Saskia Uit den Bogaard (Auteur bericht)

   Thanx! Niet te veel oliebollen eten hé? Die moet je er allemaal weer aflopen. I should know. :-p

   Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *