Hoe pel ik een banaan?

Zoals iedereen weet heb ik drie hobby’s, paardrijden, duiken en hardlopen. Wat niet iedereen weet is dat ik nog een vierde hobby heb, en dat is eten. Was me in de afgelopen jaren wel aan af te zien, sinds ik aan de Weight Watchers zit wat minder. Maar toch blijft mijn indianennaam gewoon ‘Garfield’. Wat dan mooier als je twee van je hobby’s kan combineren? Nu eten paarden alleen hooi, haver en wortelen, en knabbelen vissen alleen aan koraalplanten, dus zal ik het moeten zoeken in het hardlopen. En zo lopen we afgelopen maandag naar De Hardloopwinkel voor een sessie over voeding en een marathon lopen. Niet om te leren hoe ik een banaan pel of een boterham met pindakaas smeer, nee, een échte uitleg over goede sportvoeding. En dat is hard nodig want mijn relatie met eten is altijd al een beetje, nou ja, laten we zeggen, it’s complicated.

Het is gelijk duidelijk, een banaan naar binnen proppen om een halve marathon in een uurtje te rennen is niet voldoende. Daar komt meer bij kijken. Waarbij ik ook gelijk al in een conflict terecht kom. Want voeding voor optimale sportbehoefte staat haaks tegenover de lichtgewicht maaltijden van de Weight Watchers. Zeg maar, alsof je Geert Wilders wil laten tongzoenen met Emile Roemer. Zeg maar. Maar goed gedrild door jaren managementtraining is de eerste stap kijken waar ze het wél over eens zijn.

Laten we beginnen met iets simpels. Vochthuishouding. Veel drinken dus. Water. Of toch niet? Nu is water niet verkeerd, maar beter is water met koolhydraten. Ik zie de pasta- of rijstsmoothies al door mijn hoofd schieten, maar gelukkig hoeft dat niet. Isotone sportdrank mag ook. Zit precies tussen Hypotoon en Hypertoon in. Om het simpel te houden. Een plaatje met bolletjes legt het principe uit. Zolang er niet meer bolletjes in de drank zitten dan in je lichaam zit je goed. Doe mij maar een paar Bossche bollen voor het lopen dan, zit ik altijd goed. En een half litertje per 5 km als je meer dan een uur loopt moet dan ook voldoende zijn.

Wacht even. Stop. Heb ik dat goed gehoord? Een HALF LITERTJE per 5 km? Die vent is gek. Met een snelheid van een slok per minuut krijg ik met moeite drie slokken weg alvorens ik weer begin te rennen. Is volgens mij geen halve liter. En daar heb ik dan nog minstens een kwartier plezier van voordat mijn maag na een flinke boer weer accepteert dat we aan het rennen zijn. Een halve liter red ik alleen als ik met een infuus ga rennen. Qua voedsel is het verhaal al niet veel opbeurender. Daar waar ik de afgelopen jaren getraind geraakt ben op minder, minder, minder, en ook de afgelopen maanden drastisch geminderd heb in zijn algemeenheid, krijg ik nu te horen dat ik meer, meer, meer moet eten. Genoeg voer voor een existentiële crisis dus. Duuuuuuuus…

De conclusie is duidelijk. We eten en drinken te weinig, in welke vorm dan ook, maar met name tijdens het lopen zelf. Ik begin een ernstige aanval van ‘stel geen vragen als je het antwoord niet wil horen’ te krijgen. Gelukkig is er ook goed nieuws. Het advies is ook om direct na afloop van je lange duurloop, en ook over de rest van de dag verspreid, veel eiwitten te eten of drinken voor je herstel. Minstens 6x op een dag 20 gram. En omgerekend is dat precies een Lemoncheesecake Protein bar, of drie glazen chocolademelk per keer.

En daar word ik dan wel weer een beetje blij van.

5 Reacties

 1. Astrid

  Ik ben blij dat ik niet de enige ben met deze reactie 🙂 Ik ben ook geweest en ehm, ik herken je gecompliceerde relatie met voeding wel. Ik neem te weinig eten mee voor onderweg, plus te weinig drinken. Vandaag maar eens geprobeerd om wat meer te nemen – ging wel ok. Nog steeds te weinig natuurlijk als ik het verhaal van maandag erbij neem… Maar heb jij ooit het idee dat je prestatie ook echt heeft geleden onder te weinig eten? Want dat heb ik eigenlijk niet.

  Reageren
  1. Saskia Uit den Bogaard (Auteur bericht)

   Ha, ha, ha, dat is exáct wat ik ook dacht afgelopen maandag. Zo van, ‘ik loop eigenlijk best prima op een banaan en een slok water, het is maar net wat je (lichaam) gewend is’. Aan de andere kant, misschien zou ik BETER kunnen lopen als ik het wel deed.

   Maar kwestie van experimenteren dus. Ik ben benieuwd, ik ga het gewoon (een beetje) proberen, misschien kom ik tot verrassende inzichten.

   Reageren
 2. Marjon

  Lemoncheesecake bar???
  Van je hele verhaal blijft alleen dat laatste hangen …. I wonder

  Reageren
  1. Saskia Uit den Bogaard (Auteur bericht)
   Reageren
   1. Saskia Uit den Bogaard (Auteur bericht)

    Daar kan ik me iets bij voorstellen. Dat is namelijk ook het enige waar ik elke keer aan terugdenk…

    Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *