Schematics

Het voelt raar. Ik heb het verslag van het hoofdstuk van vandaag netjes ingeleverd, maar er is deze week geen huiswerkopdracht en ik hoef geen trainingsonderdeel te geven. Relaxt maar onwennig rij ik dan ook naar Amsterdam, met ruim tijd op de klok. Helaas word ik op de ring bij de A10 geconfronteerd met een ‘Oh ja, shoot, daarom geen 020’ momentje. Er is een aanrijding gebeurd en de hele boel staat vast. Het kost me een half uur extra en voor het eerst kom ik te laat. Tenminste, voor ons half uurtje eigen training. Ik kijk in het Vondelpark maar zie niemand, en ga dan eerst maar mijn tas wegbrengen.

Als ik 10 minuten later weer het Vondelpark inloop zie ik de groep wél gelijk staan en sluit aan. Het thema is blessurepreventieve oefeningen. Ik krijg nog net mee, dat bij kuit- en achillespeesklachten je langzaam kan opbouwen met heuvel af rennen. Dan beginnen we aan de echte les. We hebben een verstekeling uit de vrijdagavond, een jonge knul. Hij trekt de gemiddelde leeftijd in elk geval flink naar beneden.

We werken onze routine af maar ik merk tijdens het inlopen al dat ik nog steeds stijf ben. In het kader van luisteren naar je lichaam hoor ik een duidelijke schreeuw. Iets te veel gedaan de afgelopen twee weken. Mijn heupen mopperen, mijn bovenbenen piepen en mijn kuiten klagen. ‘Ok jongens, ik luister en doe het rustig aan vandaag. En ik beloof morgen ook langzaam te lopen.’ Gelukkig is er door een wissel geen techniekonderdeel vandaag. Dat halen we volgende keer wel weer dubbel in.

De oefeningen zijn leuk. Carolien heeft een spelelement bedacht en ik mag tegen Koen. En alhoewel ik hem een paar keer aftroef heeft hij me aan het eind toch te pakken en moet ook ik wat extra herhalingen doen. Het programma bestaat vandaag uit rondjes lopen tegen de anaërobe drempel aan. Snel dus. Dapper begin ik aan het eerste rondje maar tijdens het tweede rondje gaat mijn linkerkuit in zwaar protest. En aangezien ik beloofd heb om te luisteren staak ik mijn programma, daarbij even advies vragend aan Dave. Ik maak gelijk van de gelegenheid gebruik om mijn eigen idee voor de oefeningen te bespreken die ik over twee weken moet geven. Er hangt zeker iets in de lucht vandaag, want ook nu ben ik verstandig en besluit wat aanpassingen te maken naar aanleiding van zijn opmerkingen, ook al betekent dat een minder uitgebreid parcourtje.

Cooling down staat twee keer op het lijstje vandaag, en ik doe voorzichtig mee, tenslotte is het niet zwaar. Daarna gaan we terug naar het centrum voor de theorie. Voor mijn gevoel gaan we nu écht beginnen aan de opleiding, want we krijgen trainingsleer, oftewel de eerste basisprincipes van het maken van een trainingsschema. Termen als capaciteit, overload, mesocyclus, tapering en loopeconomie vliegen me om de oren, en het blijkt dat er zoveel trainers, zoveel meningen zijn als het gaat om het juiste schema. Het lijkt complex, maar naarmate we verder komen wordt het vanzelf duidelijk. Kwestie van er even goed voor gaan zitten. En zo vliegt de avond weer voorbij. Een relatief rustige avond met weinig spannende onderdelen. Eigenlijk was er maar één ding waar ik vanavond nog het meeste moeite mee had.

Besluiten wat voor provocerend Rotterdams hardloopshirt ik nu weer aan zou trekken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *