HardlooptrainerT

Je begint met hardlopen. Het is zwaar. Het is lastig. Je zweet. Je bent moe. En de volgende dag heb je aan alle kanten spierpijn. Maar je blijft lopen. Steeds een beetje meer. Steeds een beetje verder. En dan komt er een dag en dan kan je niet meer zonder.

Je loopt eens een wedstrijd. En je loopt er nog een. En nog een. Je gaat specifiek trainen voor die ene wedstrijd. Je loopt hem uit. Je gaat een grotere uitdaging aan. Ook daar train je voor. En ook die loop je uit. Je zelfvertrouwen groeit. Durf je het aan? En voordat je het weet heb je ingeschreven voor de ultieme uitdaging. Maanden van training volgen. Weer of geen weer. Ziek of niet ziek. Pijn of geen pijn. Want je hebt je zinnen gezet op iets.

Het harde werk betaalt zich uit. Je haalt het. Je leeft in euforie. En je kijkt uit naar de volgende uitdaging. Je doet het nog een keer. En je gaat uitbreiden. In eerste instantie niet verder, maar wel sneller. Een beetje sneller. Heel veel sneller. Je wordt ervaren. Je gaat experimenteren. Je probeert het eens links, en je probeert het eens rechts. Verbreden van je horizon. Je gaat kijken wat bij je past en wat niet.

Mensen gaan je vragen. Naar je ervaring. Naar je tips en adviezen. Wat gaat er goed? Wat gaat er mis? En of je ze kan helpen. Je roept eens wat. Vertelt wat. Laat wat zien. Vragen waar je geen antwoord op hebt zoek je op. Je interesse is gewekt. Je zoekt uit hoe het zit. En kan de volgende keer wel antwoord geven.

Je gaat dingen zien. En vraagt je af hoe het beter kan. Anders kan. Wat de mogelijkheden en alternatieven zijn. Je komt in aanraking met stromingen. Met filosofieën en theorieën. Je bent het er mee eens, niet mee eens, gedeeltelijk mee eens. Je vormt je eigen mening.

Dan is daar die grens. De grens van wat je zelf kan. Je weet dat er nog meer is. Maar ook dat je niet verder komt met internet en boeken. Je zoekt een volgende stap. Van passief alles ondergaan naar actief ondernemen. Je zoekt een leraar en gaat leren. Als een spons neem je alles in je op. Dingen vallen op zijn plek. Krijgen betekenis. Het ongrijpbare komt binnen handbereik. Het onbegrijpbare wordt duidelijk. Eindelijk snap je hoe het zit. Legt de verbanden. Het maakt je zelf sneller. Completer. Beter. En je leert het anderen uitleggen. Om ook sneller te worden. Completer. Beter.

Vanaf vandaag mag ik mij hardlooptrainer(t) noemen. Voor mezelf. En voor iedereen die dat wil.

3 Reacties

 1. Ni na

  Gefeliciteerd! Met het diploma en met weer een geweldige blog!

  Reageren
  1. Saskia Uit den Bogaard (Auteur bericht)

   Dank je wel! Na de marathon van Valencia ga ik eens wat avondjes organiseren.

   Reageren
   1. Els Hoogendam

    Avondjes? Mijn naam interesse is alvast gewekt.

    Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *