Blessure: Fasciitis Plantaris

Fasciitis plantaris (door Kasper van der Valk)

 

Deze blessure is vaak een gevolg van overbelasting. Fasciitis plantaris wordt vaak in één adem genoemd met hielspoor. De pijn/last is vergelijkbaar en beide zitten onder de voet.

Korte omschrijving

Door de vele belasting van de peesplaat onder de voet kunnen hierin kleine haarscheurtjes ontstaan. Dit kan weer leiden tot ontsteking van het bindweefsel in de Fascie (peesplaat) en gaat over in een degeneratief proces hiervan. (De beschermende en dempende werking neemt af). De pijn de gevoeld wordt is een wat zeurende pijn die bij een bepaalde beweging/plaatsing voet een scherpe stekende pijn kan geven. Deze scherpe pijn treedt ook vaak op na rust wanneer er weer voor het eerst op gelopen wordt. Bij het opstaan na het slapen bijvoorbeeld. opstart pijn.

Mogelijk oorzaken

 • Overbelasting van de voet
 • Doortrainen met korte stijve of harde kuitspieren (Vergroot de spanning op de peesplaat)
 • Overproneren van de voeten. (Vergroot de spanning op de peesplaat)

Advies

 • Verminderen van het hardlopen of zelfs tijdelijk geheel stoppen met hardlopen
 • Excentrische kuitoefeningen (kracht leveren terwijl de spier verlengt)
  Ga met je tenen op een verhoging staan, b.v. een traptrede. Zak nu langzaam met de hak naar benden tot onder de traptrede en hou deze 3 seconde vast. Breng nu met behulp van de niet geblesseerde voet je weer naar de begin positie: Op de tenen van de geblesseerde voet. Doe dit 3x dagelijks 8 tot 10 keer
 • Masseren van de voet. Dit kan manueel door stevig in de voetholten te drukken. Een andere goede manier is om d.m.v. bijvoorbeeld een golfbal dit uit te voeren. Rol stevig met de voet over de bal. Doe dit 3x dagelijks 3 a 4 minuten.

 Advies looptechniek

 • Blijf goed hoog lopen. Hierdoor zal je minder inzakken/doorzakken. Dit geld ook voor de voet waardoor er minder spanning op de peesplaat komt.
 • Wanneer er op de voetvoet wordt gelopen, dan kun je overwegen om op de hele voet te gaan lopen.
 • Wanneer je je looptechniek moet aanpassen (b.v. meer landen op de zijkant van de voet) om pijn vrij te lopen moet je stoppen met de training.

 

Links/bronnen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Plantaire_fasciitis

http://www.allesoverhielspoor.nl/behandelingen/zelfzorg.html

 

raadpleeg bij twijfel altijd een goede fysiotherapeut!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *