Fartlektraining

Het klinkt als een scheet, maar het is toch écht een vorm van hardloopinterval. Fartlek is Zweeds voor ‘snelheidsspel’ (oftewel ‘vaartspel’).  Een ingewikkelde manier om te zeggen een ongestructureerde intervaltraining. Je begint met rustig inlopen, bijvoorbeeld een kilometer of twee kilometer. Als je voldoende opgewarmd bent ga je lekker spelen. Je rent dan weer een stuk snel, dan weer een stuk rustig, soms wandel je even, of je doet stukjes om en om. Heel geschikt hiervoor is bijvoorbeeld twee bomen snel rennen, twee bomen langzaam rennen. Het mogen ook lantarenpalen zijn. Dan pak je weer een bochtje wandelen, dan trek je weer een sprintje tot het einde van de straat of de heuvel op. Al naar gelang wat er in je hoofd op komt. Als je met meerderen bent, kan je afspreken dat één iemand bepaalt wat jullie gaan doen, om na een kwartier, of na twee kilometer te wisselen.

Het is een uitstekende conditietraining, een goed alternatief voor de klassieke interval, en het helpt enorm om je gedachten te verzetten tijdens het lopen. En wil je jezelf uitdagen? Trek dan een sprintje tot de derde boom, en als je er dan bent, ga je stiekem nog even door naar de vierde of de vijfde. Mentaal dus ook erg geschikt om voor jezelf wat marge in te bouwen (ik pak drie bomen), en je grens te verleggen (ik pak er stiekem toch lekker vier als ik merk dat het goed gaat).

Eindig je sessie met rustig één of twee kilometer uit te lopen, dat wil zeggen, dribbel langzaam richting huis.

 

Let op! Blijf altijd wel op het verkeer en je medeweggebruikers letten.

2 Reacties

 1. Chantal van Campenhout

  Dat antwoord staat hier 😉
  Wat Fartlek is .
  Groetjes Chantal

  Reageren
  1. Saskia Uit den Bogaard (Auteur bericht)

   Handig hé, zo’n website…

   Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *