HR Discussie – Wat vind jij van… Mannen versus vrouwen?

Vandaag is het internationale vrouwendag. Genoeg voer voor diverse discussies, waaronder die van mannen versus vrouwen op de werkvloer. En dan met name het streven naar gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Dat er verschil is tussen mannen en vrouwen is voor iedereen wel duidelijk. Maar in hoeverre zien bedrijven dat als een bedreiging of als een kans?

Diversiteit is tevens een thema dat sowieso populair is tegenwoordig. Overigens niet alleen de verhouding man-vrouw, maar ook jong-oud, diverse culturen en afkomsten etc… Maar laten we ons eens focussen op het man-vrouw verhaal. Het is leuk om te streven naar een goed evenwicht binnen je organisatie. Desalniettemin heeft het weinig effect als je dat evenwicht alleen maar op grote schaal hebt. Enter de discussie over het aantal vrouwen in management posities, of typische mannen of vrouwenrollen. Want eerlijk gezegd, ook bij de meest vooruitstrevende bedrijven die hun evenwicht goed op orde hebben zal de receptionist/-e in 99 van de 100 gevallen een vrouw zijn, en de manager Technische Dienst een man.

Is dat erg? Dat kan het zijn, als diegene die verantwoordelijk is voor het beleid een vaststaand beeld heeft van wat mannenwerk en wat vrouwenwerk is. En dan laat ik de discussie over remuneratie even buiten beschouwing. Daarmee loop je kansen mis om teams goed te laten werken. Ik ben zelf als vrouw manager geweest van twee technische helpdesken, en die vertrouwden mij toe dat hun vrouwelijke managers beter waren dan de mannelijke die ze hadden gehad. Juist vanwege het feit dat een vrouw toch anders tegen zaken aankijkt en dat was nu precies het juiste tegenwicht dat die mannen nodig hadden. Net zo goed dat HR van oorsprong over het algemeen meer vrouwen op de afdeling heeft, en dat de mannelijke inbreng heel waardevol kan zijn om juist die aspecten te belichten die bij een vrouw misschien minder op het netvlies staat. Ik zeg misschien.

In veel teams kan je met een goed evenwicht tot hele interessante discussies komen over diverse onderwerpen. Alle kanten van een probleem belichten. Verschillende oplossingen bedenken. En alle aspecten van die oplossing toepassen. Want voor sommige zaken kan je nu eenmaal beter een man inzetten, en voor andere zaken juist weer beter een vrouw. We hoeven namelijk niet allemaal gelijk te zijn, maar het zijn juist de verschillen die de waarde toevoegen. Het enige dat je hoeft te doen om succesvol te zijn is die verschillen te erkennen en te gebruiken als kracht. Geen gelijkheid maar wel gelijkwaardigheid.

Eens of oneens?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *