HR Discussie – Wat vind jij van… ervaring boven potentieel

‘Gezocht, iemand met een relevante opleiding en minimaal 5 jaar ervaring in een vergelijkbare functie, bij voorkeur in dezelfde branche!

Min of meer een van de standaardeisen in een vacaturetekst. Maar is dit echt noodzakelijk voor die bewuste functie? Waarom niet gaan voor iemands potentieel in combinatie met (levens)ervaring en kennis op andere vlakken? En hoe vis je die mensen er uit? Ik las op een website van een werving & selectiebureau dat ze naast de ervaren professionals ook gebruik maken van een zogeheten ‘Wildcard’. Iemand die op papier qua kennis en ervaring wellicht niet 100% aansluit, maar die veel te bieden heeft. Verrassend genoeg blijkt vaak dat deze matches goed werken, al helemaal op de lange termijn. Ik vind dat niet verrassend. Ik denk dat iemand die alles al weet en gedaan heeft alleen maar meer van hetzelfde biedt en sneller uitgekeken is op die nieuwe functie bij dat nieuwe bedrijf. Terwijl iemand die zijn kennis en ervaring op andere gebieden inzet voor iets nieuws, niet alleen tot hele mooie bijzondere inzichten kan komen en iets extra’s kan toevoegen, maar daardoor ook langer uitgedaagd blijft. En de mensen om hem heen uit blijft dagen.

Ik heb dit aan den lijve ondervonden. In mijn periode in de telecom was ik na elke 2 jaar wel weer uitgekeken op mijn functie en vond ik het tijd voor iets anders. In die dynamische omgeving heb ik dat best lang uit kunnen houden, maar op een gegeven moment was het toch op. Vervolgens switchte ik van bedrijf, branche, teamomvang en inhoud. Een inhoud waar ik overigens helemaal niets van wist. Daar heb ik ruim 4 jaar lang plezier aan beleefd voordat ik in de sleur van de routine viel. Bovendien heb ik vaak genoeg de blonde vraag gesteld. ‘Waarom doen jullie dit? En waarom op die manier? En ik zal er niks van snappen, maar kan het niet ‘gewoon’ zus of zo?’ Om vervolgens een verwonderde blik te zien met de uitspraak ‘Ja, daar heb je eigenlijk wel gelijk in. Geen idee, nooit in ons opgekomen, we doen het al jaren zo.’

Wees dus niet bang om eens een kandidaat uit te nodigen die niet die 5 jaar ervaring heeft in diezelfde functie. Neem de moeite om een CV verder uit te pluizen en probeer te kijken naar wat iemand mee brengt. Misschien is het wel heel erg verfrissend om eens iets totaal anders toe te voegen aan je team. Natuurlijk moet iemands persoonlijkheid en karakter passen, maar door blauw met rood te mengen krijg je een prachtige kleur paars. Een van de knapste koppen in de geschiedenis riep het al. ‘Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg.’

Eens of oneens?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *