Het zwarte boekje

Er is in de wereld geen fanatieker mens dan de ex. Neem bijvoorbeeld een ex-roker. Daar waar er vroeger vrolijk op los gepaft werd, tot wel een pakje per dag, zal de ex-roker verhit de strijd aangaan tegen de tabaksindustrie en de verdorven medemens die nog wel het lef heeft om een peuk op te steken. Ik kan het weten. Ik ben een ex-roker. 

Toen ik eindelijk het licht zag en besloot dat het niet alleen schadelijk voor mijn gezondheid was maar ook gewoon heel erg vies, laat staan de klauwen met geld die het me kostte, ben ik na mijn bekering getransformeerd tot een anti rook detectie robot. Als ik een zaal met duizend man in stap gaan mijn neusvleugels trillen als er aan de andere kant iemand een peukje staat weg te dampen. Met radarogen schiet mijn blik in de richting van waar mijn supersonische neus de geur heeft opgepikt om de schuldige te ontwaren. Het is op dat soort momenten maar goed dat ik geen Superman ben, anders doe ik de betreffende persoon met mijn laserogen ter plekke in rook opgaan, excusez le mot.

Met hardlopen is het al niet anders. Ik ben een ex-luiopdebankhangendvarken. Of een ex-hardloophaatster. Klinkt misschien wat vriendelijker. Hardlopen was niet aan mij besteed, bestond niet in mijn vocabulaire, en als ik er al ooit van hoorde dan blokte ik het gauw uit mijn systeem. We weten inmiddels allemaal waar ik nu sta. Toen Frank me eenmaal bekeerd had werd ik fanatieker dan hij. Wat zeg ik, dan wie dan ook. En dus loop ik nu twee marathons per jaar en ben druk aan het plannen voor een ultra. Even los van mijn hardloopblog, mijn boek en mijn trainerscertificaat.

En daar hoort natuurlijk ook DE MISSIE bij. Het prediken van hardlopen als oplossing voor al je problemen. Voel je je lusteloos? Ga hardlopen. Wil je afvallen en gezonder gaan leven? Ga hardlopen. Ben je depressief of overwerkt? Ga hardlopen. Ben je eenzaam en heb je geen vrienden? Ga hardlopen. Al rennend de wereld door om zieltjes te winnen. Want door hard te lopen leer je mensen kennen waar je anders niet mee in contact zou komen, bezoek je plaatsen waar je nog nooit bent geweest en doe je dingen die je normaal gesproken nooit zou doen. Dat kost wel wat, maar het is een investering in jezelf.

Het mooiste is om de twijfelaars over de streep te trekken. Ik help je wel. Loop de eerste rondjes met je mee, neem je mee naar een wedstrijdje, geef je een shirtje als je die niet hebt of advies over hoe je moet lopen. Laat je kennis maken met hardloopgadgets, hardloopvoeding, hardlooptijdschriften en -boeken en verblind je verstand met prachtige medailles. Ik neem je zelfs een weekend mee naar Parijs voor een van de grootste Ladiesruns van Europa. Parijs, wie wil dat nou niet? 

Soms duurt het een week en iemand is verkocht, soms duurt het een jaar voordat iemand eindelijk toegeeft. Maar bijna altijd is het de investering in tijd en energie waard. Gelukkig hebben we meerdere tactieken, technieken en instrumenten om in te zetten. Want misschien ben je geen asfaltmateriaal, dan toch zeker wel een trailer? En als iemand dan uiteindelijk voor de bijl gegaan is en verslaafd is geraakt zet ik weer een mooie vink in mijn zwarte boekje. Om vervolgens heel voorzichtig op het juiste moment de hamvraag te stellen. ‘Wanneer wil je de marathon lopen?’ 

Natuurlijk zijn er ook die hardnekkig weerstand blijven bieden. Die weigeren om te gaan lopen, die er niks van moeten weten en volledig in de ontkenning blijven. Of die 5 km hebben gelopen en roepen: ‘Waardeloos, dit doe ik echt nooit meer!’. Niet getreurd, er komt een dag… Ik spreek uit ervaring. Kwestie van rustig afwachten tot de tijd rijp is.

Maar het merendeel gaat vroeg of laat overstag. Maken hun eerste kilometertjes, ervaren de positieve gevolgen en voor je het weet zijn ze niet alleen fanatieke hardlopers, maar worden ze ook nog nieuwe predikanten in mijn leger om anderen te hersenspoelen, uuuuh ik bedoel natuurlijk over te halen en de voordelen van een hardlopend leven in te laten zien. Als een olievlek verspreiden we het hardloopevangelie. Besmetten we de wereld met het hardloopvirus. En rent iedereen te pas en te onpas over de straten, door de bossen en over de velden. Weer of geen weer. Dus mocht jij nog iemand kennen die niet hardloopt, of misschien ben je zelf nog geen hardloper, en geloof me, als je dit leest, dan ben jij een hardloper alleen weet je het zelf nog niet, weet dan dat er geen ontsnappen mogelijk is. Want wij gaan de wereld veroveren, one runner at the time.

We are the Running Borg. Resistance is futile…

2 Reacties

 1. Roos

  You will be assimilated…
  totaal nerveuze marathon aspirant hier. Doe er alles aan om klaar te zijn voor mijn eerste marathon in New York samen met mijn man, die meer hardloopervaring heeft. Je bent een enorme inspiratie voor een normaal mens als ik dat zich voorbereidt op toch wel een beetje een abnormale prestatie. PS mijn man heeft hoogstens sympathie voor Frank.

  Reageren
  1. Saskia Uit den Bogaard (Auteur bericht)

   Hoi Roos,

   New York gaat helemaal goed komen hoor. Het is een fantastische ervaring die je leven op zijn kop gaat zetten. Alles daarna zal nooit meer hetzelfde zijn.

   Geniet er van en als je vragen hebt dan mag je die altijd stellen hoor!

   Succes en groetjes,
   Saskia

   Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *