RMD Social Trail Drents-Friese Wold

Zo klim je op een berg uit je jeugd in Spanje, zo loop je door de bossen in het Noorden van het land. Nog geen twee dagen koud terug uit het zonnige Spanje zitten we alweer in de auto om af te rijden naar Assen voor de RMD Social Trail in het Drents-Friese Wold op zondag. Om een beetje in vakantiesferen te blijven en gezien het feit dat het bijna 3 uur rijden is hebben we er maar een weekendje van gemaakt en een B&B aan de rand van Assen geboekt.

Na vrijdagavond prima spareribs op een terrasje in het centrum van Assen gegeten te hebben gaan we zaterdag op onderzoek uit. Want hoe vaak ben je hier nou? Even langs het TT-circuit, we zijn er nou toch, maar helaas zijn ze gesloten wegens Corona. Dan maar door naar Diever, waar een echt hunebed ligt. Foto voor het nageslacht en dan polshoogte nemen bij het Buitencentrum waar we zondag vertrekken. We zien gelijk dat lunchen hier het niet gaat worden maar op aanraden van Arnoud, medeorganisator van het event, rijden we, na een verkennend hardlooprondje door het Wold, 5 minuten verder naar een plek waar meer mogelijkheden zijn. Door Corona en de verwachte drukte kunnen we niet reserveren. Gelukkig zit er aan de overkant een soort burger kiosk waar wel ruimte is. Dat komt wel goed.

Omdat we ook nog bij Kamp Westerbork willen kijken en willen lunchen is het even passen en meten. Arnoud en Bas zitten in Vledder waar ze ‘de lekkerste pannenkoeken van Nederland’ hebben. Nou, dan weet je het wel. Ik weet Frank over te halen en drie kwartier later zitten we gezellig met vier man aan inderdaad de lekkerste pannenkoek van Nederland. Om vervolgens ruim een uur later weer in de auto te zitten op weg naar Westerbork.

Daar aangekomen blijkt dat we hadden moeten reserveren om naar binnen te mogen. Je weet wel, Corona. Gelukkig willen we het kamp zien en dat is gewoon buiten en vrij toegankelijk. Moeten we wel 3 km lopen. Heen én terug. Naast dat het kamp op zichzelf indrukwekkend is staan er ook 14 megagrote satellietschotels die radiogolven uit de ruimte opvangen. Na alles gezien te hebben en opnieuw terug in Assen een terrasje opgezocht te hebben maken we ons klaar voor het echte werk van de volgende dag, de reden waarom we hier zijn.

Om 9:30 staan we klaar en we zijn net aan de eersten. Al gauw staat het parkeerterrein vol, grotendeels met groene shirtjes. Er zijn twee routes, een korte en een lange, maar we starten allemaal tegelijk en splitsen ergens bij 11 km. Met een volle pens van het ontbijt en het feit dat ik altijd even moet opwarmen heb ik er geen enkele moeite mee om samen met Karin als hekkensluiter te dienen. Ach ja, iemand moet het doen.

We gaan van start en de sfeer zit er al gauw in in deze mooie omgeving. Het is af en toe even zoeken naar de route maar gelukkig zijn er meerdere mensen die een GPS bij zich hebben danwel de route in het horloge hebben staan dus met elkaar lukt het wel. Ook wordt er door deze en gene foto’s en filmpjes gemaakt dus alles wordt goed vastgelegd. Het is lekker vlak en de ondergrond varieert van bos naar hei, naar zand en zelfs gras. De uitzichten zijn prachtig en om de paar kilometer lijkt het wel of we in een totaal andere omgeving lopen. 

De kilometers vliegen dan ook voorbij. We boffen met het weer, het is lichtelijk bewolkt en daardoor minder warm dan wat wij gisteren hadden. Natuurlijk doen we de Drentse Sahara aan en bij een dode boom maken we een groepsfoto. Op 10 km zijn we bij een uitkijktoren nadat we een paar duintjes meegepikt hebben, en op 13 km zijn we op het punt beland waar we gaan splitsen. 8 mensen nemen de korte route, en de overige 19 voor de lange route splitsen op in 9 man snel en 10 man iets minder snel. Onderweg komen we nog een heus addertje onder het gras tegen.

Uiteindelijk zijn we bijna drie en een half uur verder weer terug bij het buitencentrum. Op de teller staat 23,5 km maar vanwege de RMD Summer Holliday Challenge maak ik er natuurlijk 25 km van. Kan ik die ook weer afvinken. We komen weer bij elkaar bij de burgerkiosk waar we met een groepje nog gezellig napraten terwijl we een burger wegkanen. Aan het eind van de middag kruipen we weer in de auto voor de lange reis terug naar Rotterdam. Het was weer een meer dan geslaagd event. Kunnen we nu gaan nadenken over waar we de volgende Social Trail gaan houden. Ergens waar we een leuk weekendje weg van kunnen maken.

Texel of zo? 

P.s. Wil je geen enkele nieuwe blog missen? Volg me dan op mijn Facebookpagina ‘Op weg naar de Marathon’. Ook benieuwd naar mijn wekelijkse trainingen? Volg me dan op Instagram snbogaard_opwegnaardemarathon

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *