Hintergarden

Terwijl we stiekem wegdromen van verre tropische oorden waar we onze routes kunnen uitstippelen om daarna lekker in het zwembad te springen en op een zonnig terras de lunch met in de ene hand een cocktail en de andere een lokale snack te nuttigen zullen we het voorlopig moeten doen met wat we in Nederland hebben. En vooropgesteld dat we binnenkort niet ook vleugellam gemaakt worden door een nationale reisbeperking valt er gelukkig nog heel wat te ontdekken.

Op zoek naar gebieden waar we onze iets langere afstanden dan normaal kunnen afvinken zijn er het afgelopen jaar voldoende plekken op het ‘nog nooit eerder gelopen maar nu wel’ lijstje terecht gekomen. Natuurlijk zaten daar ook georganiseerde evenementen bij, zoals de Krijtland trail die ons over het drielandenpunt gebracht heeft, of de Dodemanstrail waar we door de heuvels van Limburg gebanjerd hebben. Maar meestal is het gewoon een kwestie van gebied bepalen, route googelen (Tip! afstandmeten.nl), route naar je eigen wensen aanpassen en gaan met die banaan. 

Af en toe kom je dan onderweg voor een verrassing te staan, maar hé, het is trailen dus waar is your sense of adventure? Dat dichte hek weerhoud je er toch niet van om er dan maar omheen te lopen? Die paar kilometer extra daar draaien we ons hand niet voor om. Tenslotte is trailen altijd ‘ongeveer’ zoveel kilometer. En dat beekje waar de route doorheen loopt, nou, dan doe je dat toch? Natte voeten drogen vanzelf, bovendien zijn trailschoenen gemaakt om nat te worden.

Naast het achteloos googelen van gebieden om te lopen werkt het ook heel goed om gewoon te kijken wat anderen doen. Zie je allemaal foto’s van iets dat ‘Mastbos’ heet voorbij komen op Instagram, en dan denk ik toch ‘ziet er mooi uit, moeten we ook eens heen’. Route zoeken en voor je het weet loop je 21 km in een prachtig bosgebied. Dat je de route niet op de juiste manier op je GPS gezet hebt en dan maar met je telefoon een beetje kriskras door het bos dwaalt maakt dan niet zo veel uit. 

De Utrechtse Heuvelrug leent zich ook uitermate goed voor lange afstanden met gevarieerd uitzicht en ondergrond, prachtige vergezichten en schattige avontuurlijke paadjes. Goed aan te rijden en inmiddels meerdere keren gelopen. Zelfs de eerste keer verdwalen weerhoudt me niet om er met plezier naar terug te gaan. De Veluwe rond Arnhem, niet geheel onbekend door twee keer de Airborne Freedom Trail. Kom je ook nog wel eens wat mooie historische plekken tegen. Onlangs ook een nieuw stuk ontdekt. Bella trotserend liepen we op Kampina, bij Tilburg in de buurt. Lopen over paadjes waar geen paadjes zijn zal met een zonnetje wat aangenamer zijn dus ook daar komen we vast nog wel eens terug.

Of zoals vandaag. Twee weken geleden heeft Frank geholpen met de verzorging van een paar ultralopers in het duingebied tussen Noordwijk en Zandvoort. Zie je een paar dagen later foto’s van herten op Facebook. Zei iemand herten? Natuurlijk gaan we daar dan lopen. ‘Gaan we echt herten zien?’ Ik geloof niet zo in ‘gegarandeerd’ als het om de natuur gaat na jarenlange duikervaring en ‘gegarandeerde’ manta’s op een Manta Point, om vervolgens na een uur kotsmisselijk het water uit te komen, € 120 lichter te zijn en nog geen vis gezien te hebben. Maar zelfs ik moet bekennen dat dit gebied ‘gegarandeerd’ herten biedt. 

En zo staan er nog wel wat namen op het ‘heeft potentie’ lijstje. Een weekendje Groningen gaat er nog komen maar ook de N70 trail van 16 km moet vast uit te breiden zijn. Dichter bij huis valt er ook nog genoeg te ontdekken in bijvoorbeeld de Biesbosch en zelfs al hebben we Oostvoorne veelvuldig tussen de wilde koeien gelopen, dromen kan ik het nog niet. Idem voor Meijendel maar let op, inmiddels weten we door schade en schande dat er ook gebieden zijn waar je niet zo maar mag lopen. Hoe dan ook, waar dan ook, hoezeer we ook verlangen naar die tropische en exotische loopgebieden in het buitenland, er zijn nog vele kilometers in Nederland waar ik nog geen voetstappen heb liggen.

En als je dat dan allemaal in ogenschouw neemt, ach dan is lopen in Hintergarden eigenlijk nog eens zo slecht niet…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *