Hittebestendig

Toen ik vroeger op de lagere school zat hadden we in Nederland nog seizoenen. ‘s Winters was het berekoud, in de lente wisselvallig, in de zomer was het warm en in de herfst regende het. Zo simpel was het. Op de warmte in de zomer na kon je je overal op kleden. In de zomer, met name de laatste weken op school, moesten we het maar uit zien te zingen. Zaten we weg te smelten in het klaslokaal volledig uitgedroogd, kregen we steevast op de vraag ‘Juf, mag ik wat water drinken?’, het antwoord ‘Als de mussen van het dak vallen.’ Je kan je voorstellen hoe vaak ik een slok water heb gekregen in die tijd.

Echte seizoenen hebben we al lang niet meer, maar ook tijdens het hardlopen geldt dat je je eigenlijk op alle soorten weertypen kan kleden, behalve warmte. ‘Er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding!’ hoor ik de trailjongens altijd roepen. Maar die brandende zon dan? Natuurlijk kan je een dun shirtje aantrekken, of soms helemaal geen shirt. Petje op tegen de zon, zonnebril op en water mee, maar tenzij je een airco op je rug wil dragen is er toch verder niet veel te doen met 30 graden plus. Behalve dan niet gaan lopen, maar daar zijn bepaalde evenementen nu eenmaal niet op gebaseerd.

En dus zal je iets anders moeten verzinnen om de oven te overleven. Hittestage bijvoorbeeld. Je lichaam laten wennen aan de inspanning in de warmte. Veel naar de sauna gaan kan daar misschien in helpen. Maar verder is het gewoon gaan lopen als het heel warm is. Veel en vaak en langzaam opbouwen van kleine stukjes tot langere afstanden. Alles valt namelijk te trainen.

Sowieso je aanpassen aan het warme weer. Dat betekent langzamer lopen dan je gewend bent, wat vaker gaan wandelen en wat veel mensen vergeten, daar waar je kan de schaduw opzoeken. Al is het maar dat je je benen uit de zon houdt. Ik zie het vaak bij de marathon van Rotterdam. Loopt iedereen rechts peentjes te zweten terwijl je links van de weg een strookje schaduw hebt. Nou dan weet ik wel aan welke kant ik loop. Ook voor 300 meter want elke meter minder in de warmte is dan meegenomen.

Verzorging is ook enorm belangrijk. Meer drinken, en dan niet alleen water, misschien zelfs iets meer eten omdat je extra energie nodig hebt, en koelen, koelen, koelen. Gebruik een drankpost om even je polsen nat te maken, gooi een spons over je gezicht en in je nek, loop door die sproeier heen en eet desnoods een ijsje als je de kans krijgt. Bij een wedstrijd zal je die niet snel vinden, maar loop je een leuke trail voor jezelf dan kom je vast wel een tentje tegen. En anders stem je je route er op af. Soms gaan we ook gewoon in de rivier liggen. Natter kan je het niet krijgen en het water is altijd kouder dan jouw minimaal 37 graden.

Nou is het zo dat sommige mensen nu eenmaal beter tegen de hitte kunnen dan anderen. Die hebben mazzel. Ik kon er altijd al redelijk tegen, misschien door mijn roots in Spanje waar het altijd warm is, misschien zelfs doordat ik eerder in mijn leven met die niet vallende mussen geconfronteerd ben. Ik bedoel, mijn planten overleven ook met een keer in de maand water geven omdat ze dat nu eenmaal gewend zijn. Zijn die tropische jaren op de lagere school toch nog ergens goed voor geweest. Maar nadat ik ook nog de nodige kilo’s afgevallen was, had ik er nog veel minder last van. Betere warmteafvoer nu het niet meer langs een laagje vet hoeft.

Frank daarentegen is net een chocoladereep. Drie minuten in de zon en je hebt chocolademelk. Die drinkt en koelt zich suf, draagt een petje, heeft niet al te veel spek op zijn lijf en maakt van een warmere trail vaak een run-swim-run. Maar het mag allemaal niet baten. Loop ik na 5 km met een halve zweetdruppel om drie uur ‘s middags over het asfalt in de brandende zon op Bonaire, hoor ik alleen het geluid van een stomende fluitketel achter me. En als ik me dan omdraai zie ik nog net de restanten van een plasje vocht dat in de volgende drie seconden volledig verdampt is, en wat ooit mijn lieftallige echtgenoot geweest is.

Maar goed, laten we er maar van uit gaan dat dat uitzonderingen zijn. Trainen dus. Warmtestage en alle andere truukjes om toch dat rondje Rotterdam te doen midden in de zomer. Of de buurt te gaan verkennen als je op vakantie bent richting het zuiden van het land, danwel ieder ander tropisch oord. Mocht dat nou allemaal niet lukken en niet werken? Dan zit er helaas maar een ding op. If you can’t stand the heat, stay out of the kitchen!

Hoe hittebestendig ben jij?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *