Er wordt vaak gevraagd: ‘Ben je een ochtend- of een avondloper?’ Tja, ik kan daar heel moeilijk een antwoord op geven. Ik weet het namelijk niet, het is zo’n ding. Bestaat het eigenlijk wel, een ochtend- of avondloper? Net zoiets als een ochtend- of avondmens.

Ik roep altijd dat ik een avondmens ben. Ik bedoel, ik heb sowieso een hekel aan vroeg opstaan, tenzij ik op vakantie ga of iets spannend ga doen. Door de weeks ga ik altijd op tijd naar bed omdat ik voor mijn werk vroeg op moet. Nou ja vroeg, ik vind om 7 uur de wekker en om 7:30 opstaan vroeg. Hele volksstammen zijn dan al een paar uur in de weer.

Maar goed, Frank kijkt dan nog even een serie of zo als ik mijn boek pak en ergens tussen 21:30 en 23:00 in bed ga liggen. 23:00 is sowieso altijd de streeftijd om het licht uit te doen. Maar vaak lig ik dan toch stiekem nog te lezen als Frank eindelijk naar bed komt, en zelfs dan lees ik nog even door. Op zaterdag is het sowieso het geval dat Frank vaak om 22:30 roept: ‘Ik ben moe, ik ga naar bed.’ Dat zijn de dagen dat ik juist profiteer van het feit dat ik de volgende dag niet hoef te werken, en dus geen wekker heb, en blijf tot laat in de nacht film kijken of zo.

Toch vraag ik me af of dat nu ‘aangeleerd’ is of dat het in de genen zit. Tijdens mijn studie had je twee shifts, de ochtend en de middag shift. Ik heb toen veel moeite gedaan om in de ochtendshift te komen, omdat ik dat nu eenmaal gewend was. Maar dat is niet gelukt en dus kwam ik in de middagshift. Ik had dan les van 15:30 tot 21:00. Met als gevolg lange nachten doorhalen en natuurlijk overdag slapen tot een uur of 13:00. Dan eten en dan naar les. Ook in de weekenden leefde ik ‘s nachts en sliep ik overdag. Tot groot ongenoegen als ik in de zomer bij mijn ouders thuis was. Die vonden dat ‘zonde van je dag’. Aangeleerd dus? 

Aan de andere kant had ik dit ‘probleem’ al toen ik nog een puber op de middelbare school was. Toen ging ik wel gewoon ‘s ochtends naar school en van stappen en laat naar bed gaan was nog geen sprake. Maar ‘s ochtends met geen tien paarden uit bed te trekken. Genetisch bepaald? In elk geval niet van mijn ouders, fervente ‘vroeg opstaanders’. 

Terug naar het hardlopen. Zonder nadenken zou ik zeggen dat ik een avondloper ben, in het verlengde van het nachtmens zijn. Doordeweeks zie ik vaak posts van mensen die voor het werk lekker een rondje zijn gaan rennen om de dag fris te beginnen. Ik heb het welgeteld één keer geprobeerd, en was de rest van de dag naar de klote. Nee, laat mij maar werken en aan het eind van de dag, maakt niet uit hoe laat, ga ik dan nog wel een rondje. Lekker de sores van de dag er uit lopen. Wel altijd voor het eten. In de zomer sowieso geen probleem maar ook niet erg als de zon onder gaat of zelfs als het al donker is.

Avondloper, check! Tenzij het weekend is en we een lange duurloop gaan doen. Vaak met moeite mijn bed uit en met dikke slaapogen begin ik aan het rondje om langzaam wakker te worden. Maar lopen als de brandweer, dat kan ik dan zelfs half slapend. En ik geniet enorm van de rust in de vroege ochtend en de zonsopgang. Ochtendloper, check!

Midden op de dag vind ik dan weer wat minder. Soms heb je zo’n wedstrijd om 14:00 ‘s middags. Kan je lekker uitslapen, maar loop je wel de hele dag een beetje met je ziel onder je arm totdat je aan de bak mag. En als je dan klaar bent is het alweer zo laat op de dag. Maar wat het lopen betreft maakt het dan eigenlijk ook weer niet zo veel uit. Middagloper, check!

Als laatste heb je dan nog de nachtlopers. De sporadische momenten dat ik op dat tijdstip wakker en op straat ben zie ik ze wel eens lopen. Ik vraag me dan altijd af wat het verhaal er achter is. Mensen die nachtdienst hebben gehad en dan nog even een rondje gaan voor het slapen. Of iemand die aan het trainen is voor iets speciaals. Of gewoon iemand die niet kon slapen en dacht: ‘ik ga maar een rondje lopen.’ Misschien zijn ze gewoon heel vroeg en voelt het voor mij nog als nacht. Zelf heb ik alleen maar ‘s nachts gelopen als we weer een achterlijke afstand deden. Maar eerlijk gezegd had ik er geen moeite mee. Sterker nog, ik vond het wel spannend. Nachtloper, check!

Dus zeg het maar wat voor loper ik ben. Eigenlijk ben ik wel een beetje van alle markten thuis. Vlees, vis én groente, ik lust alles. Helemaal bij die eerder genoemde achterlijke afstanden omdat je dan ‘s nachts begint, de zon op ziet komen, je middageten een krentenbol is en je pas ‘s avonds laat weer bij je auto bent. 

Ik beschouw mezelf maar gewoon als een omniloper. En jij, heb jij een specifieke voorkeur?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *