Wie de schoen past…

Net als veel vrouwen heb ik iets met schoenen. Vele jaren van molligheid hebben er voor gezorgd dat ik de aandacht graag wilde afleiden van mijn vetrollen naar een ander lichaamsdeel, namelijk mijn voeten. Met opvallende kleurige en afwijkende schoenen. Droeg ik als klein meisje dat liever een jongetje wilde zijn nog stoere gymschoenen, bij voorkeur rood want dat was mijn lievelingskleur, werd ik rond mijn vijftiende op een andere manier bewust van mijn lichaam. Omdat ik al gauw doorhad dat ik korte beentjes had ruilde ik mijn sneakers in voor hakken. Hoe hoger hoe beter. Plateauzolen, stilleto’s, blokhakken, het maakte allemaal niks uit, als het maar hoog was en de schoen apart. Riempjes, gespjes, spikes, stiksels, met rare vormen en bonte kleuren. En nog steeds. Ik kan er geen genoeg van krijgen.

Dat heb ik jaren volgehouden. Totdat ik ging hardlopen. De eerste keer trok ik een vergeten paar stoffige gympen uit de kast omdat ik zelf ook wel inzag dat ik geen 5 km kon rennen op mijn zwarte leren laarzen met 10 cm punthak. En toen ik zover was dat ik naar een speciaalzaak ging om officiële hardloopschoenen te kopen werd ik geconfronteerd met de ergste nachtmerrie van iedere schoenenfetisjist. Ze moesten namelijk boven alles ‘functioneel’ zijn. Jeugdtrauma’s kwamen bovendrijven van toen ik op 5-jarige leeftijd smoorverliefd een paar rode laarsjes wilde hebben maar mijn moeder in plaats daarvan stevige functionele witte stappers voor me kocht ‘omdat de laarsjes niet stevig genoeg waren en ik daar slechte voeten van kreeg’. Nog steeds blijf ik bij de etalage van de schoenenzaak kwijlen als ik rode laarzen zie staan. 

Functioneel dus. ‘Maar die mooie rood-met-gele-strepen dan? Kan ik daar niet mee lopen?’ Niet dus. Ongeschikt voor mijn voeten en lijf. Helaas voor mij is het beste paar een stel foeilelijke zwart-met-roze. Nu is dat zwart het probleem niet maar in combinatie met dat roze? Met zware tegenzin en mijn ogen dicht trek ik ze aan en terwijl ik probeer niet naar beneden te kijken ren ik een rondje door de winkel. Ze zitten heerlijk, ik heb het gevoel alsof ik er wel drie marathons op kan lopen, maar die kleúr! Ik pas nog zes andere type schoenen maar geen een haalt het bij het hatelijke eerste paar qua comfort en stevigheid. En als een boer met kiespijn doe ik iets heel erg verstandigs en zeg met een diepe zucht: ‘Doe mij die dan maar…’

Inmiddels ben ik 8 jaar verder en heb vele paren hardloopschoenen versleten. Van allerlei soorten en in allerlei kleuren. Met als stelregel dat ze goed moeten lopen. Ik heb ook meerdere paren in de kast liggen omdat het wisselen van schoenen bij mij gebleken heeft dat het helpt om blessures te voorkomen. Iedere schoen is toch weer anders, loopt net even anders en zorgt er voor dat je benen en voeten iets anders moeten werken. Tenminste, dat is de smoes die ik mezelf vertel om gewoon meerdere paren hardloopschoenen  te hebben. Want een vos verliest wel haar haren, maar niet haar liefde voor schoenen. En hoe was het ook alweer? ‘I have enough shoes… said no woman ever!

Mijn geliefde Hoka’s voor de langere afstanden of als ik gewoon vermoeide benen heb, mijn Asics Nimbus Platinum voor als ik snel wil lopen én wil pronken met mijn hardloopoutfit, de Saucony Triumph, die als een soort pantoffeltjes zitten en ik vooral gebruik voor kortere afstanden, en wie weet wat voor mooie hardloopschoen en ik in de toekomst nog tegen kom?

De basisregel is in elk geval dat welke schoen ik ook koop, ze moeten aan mijn kwaliteitseisen voor hardlopen voldoen. Dat betekent lekker zitten, ruime leest, goede demping en bestand tegen een stootje. Als ze er daarbij ook nog een beetje hebbelijk uitzien, voor zover dat überhaupt kan bij sportschoenen, dan is dat mooi meegenomen. En daarbij ben ik niet voor één gat te vangen, want als de berg niet naar Mohammed komt, moet Mohammed maar naar de berg. Als functioneel boven uiterlijk gaat wordt het lastig om mooie schoenen bij je hardloopoutfit te vinden. Gelukkig heb ik inmiddels voldoende hardloopkleding om de mooiste outfit bij mijn schoenen te vinden. 

En ik heb ook iets met hardloopoutfits…

Tip! Als je voor de eerste keer hardloopschoenen gaat kopen is passen wel handig. Heb je al meer ervaring en weet je welke schoenen bij je passen, dan is een onlinewinkel een prima keuze. Vaak hebben ze niet alleen een groter assortiment maar zijn ook goedkoper.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *