De donkere dagen voor kerst

Zo veeg je het zweet van je voorhoofd en ben je op zoek naar een strookje schaduw dat je beschutting kan geven tegen de brandende zon terwijl je iets te gretig de laatste slok uit je flesje soldaat maakt, en zo probeer je je bevroren vingers te ontdooien door je warme adem door je handschoenen heen te blazen kijkend naar de lichtjes van de skyline met een kerstliedje dat op de radio gedraaid wordt schallend in je oren, de lichtjes van je lichtvest bijna op de maat van de muziek druk knipperend om zichtbaar te blijven. De donkere dagen voor kerst zijn begonnen.

Dagen waarin het nog donker is als je opstaat, zelfs voor de uitslapers onder ons zoals ik. Ben ik toch al niet met tien paarden uit bed te trekken in het weekend, om bij een vroege wedstrijd ver weg met dikke ogen half slaapdronken en met een ochtendhumeur van hier tot Tokyo onder de douche te stappen, God op mijn blote knieën dankend dat ik zo zelfbewust was om de avond ervoor mijn spullen vast klaar te leggen, is de uitdaging extra groot als het nog donker, koud en regenachtig is. De type omstandigheden die deze dagen eerder regel dan uitzondering zijn. En dat vraagt een hoop karakter van een mens.

Karakter? Motivatie? Een portie ‘niet te veel aan denken maar gewoon doen’? Of toch zo langzamerhand meer een macht der gewoonte dingetje? Ik denk in mijn geval een beetje van allemaal, maar het maakt het er niet makkelijker op. Want daar waar je zomers uit kan kijken naar een prachtige zonsopgang, is het in deze tijd van het jaar eerder een overgang van de zwarte nacht naar een grijze dag. Niet echt iets om je op te verheugen laat staan vroeg voor op te staan.

Als je pech hebt regent het ook nog. Dan is het niet alleen de hele dag grijs, maar blijft het leven in de natuur ook diep verscholen in het bos. Geen fluitende vogeltjes, geen loom grazende Schotse hooglanders, geen vrolijk wegspringende reetjes. Al die leuke diertjes kijken wel link uit en zitten diep weggedoken onder een paar bomen waar nog enigszins een beetje blad aan zit. Want ja, de meeste bladeren liggen inmiddels op de grond, lekker te soppen en vooral verhullend dat daaronder een verraderlijke modderpoel ligt waar je natuurlijk nietsvermoedend in gaat staan wat zorgt voor instant ijspegels die de rest van de run niet meer ontdooien. Zelfs de paddenstoelen doen mistroostig aan als de regen langzaam van de randjes af druipt.

Het alternatief is om aan het eind van de dag te gaan lopen. Past beter in niet alleen mijn bioritme maar ook in mijn werkpatroon. Aan het eind van de werkdag lekker naar huis, omkleden en gaan met die banaan. Nog even heerlijk genieten van het avondzonnetje om met open mond tijdens de Golden Hour de hemel rozerood te zien kleuren terwijl de zon langzaam achter de pijlers van de Erasmusbrug verdwijnt. Dat is tenminste wat ik in de zomer doe. In de winter is het meer een kwestie van lekker naar huis en terwijl ik me omkleed denken ‘moet ik écht nog naar buiten om in het donker een rondje te gaan rennen?’ Want het is al donker voordat ik op mijn werk nog maar aan naar huis gaan kan dénken, laat staan dat ik voor het donker thuis ben.

Mijn rondje richting de Esch en de Van Brienenoord is dan ook echt een training ‘lopen in het donker’. Een rondje brug de andere kant op is dan nog wel te doen maar eerder kies ik dan voor een rondje centrum, dan pak ik in elk geval nog de vrolijke lichtjes van de koopgoot en de grote kerstboom voor het stadhuis mee. En misschien valt er op Centraal Station ook nog wat te shinen, zoals vorig jaar met de grote blauwe teddybeer. 

Toch zitten er ook voordelen aan deze periode. Áls het dan al een beetje zonnig is, is het winterlandschap prachtig om te zien. Bevroren spinnenwebben, de glinstering van de zon op een meertje, het knisperen van het ijs onder je voeten en de damp van je warme adem in de lucht. Je lijf wordt vanzelf warm tijdens het lopen en meestal is het redelijk rustig omdat de meeste mensen liever binnen zitten dan buiten lopen. Bovendien is er nog een heel groot voordeel als het zo koud is. Je verbrandt meer calorieën tijdens het lopen.

En dat is dan wel weer handig om al die chocoladeletters, gevulde speculaas, kruidnoten, marsepein, borstplaat, boterletters, kerstkransjes, oliebollen en kerstdiners weg te werken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *